Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

10 + 1 τρόποι για να σώσουμε το κλίμα - Όλοι Συμβάλλουμε στη Ρύπανση του Πλανήτη, στη Διάσωση του, όμως?


Τον τελευταίο καιρό, μετά τις αλλεπάλληλες φωτιές που κατέκαψαν την Ελλάδα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, πλημμύρες, παγετοί, καύσωνες, κτλ) και τη γενικότερη ρύπανση του πλανήτη, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας…το περιβάλλον.

Σε μια προσπάθεία μας να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας, σας παραθέτουμε 11 βασικές συμβουλές που δίνει η Greenpeace για εξοικονόμηση ενέργειας. Ενημερωθείτε, λοιπόν, και δείτε ποιες από αυτές μπορείτε να ακολουθήσετε άμεσα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

1. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by). Αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.


2. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης. Έχω αλλάξει ή θα αλλάξω άμεσα, πόσες λάμπες; (Επιλέξτε από την κάτω λίστα)

3. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Αν επιλέξουμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής κλάσης τότε έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 25 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25 κιλά. Αν επιλέξουμε πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κλάσης ετήσια εξοικονόμηση 3 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά

4. Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το κάνουμε τότε θα έχουμε ετήσια απόδοση περίπου 500 – 700 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,1 – 1,4 τόνους.

5. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Αν το κάνουμε τότε θα έχουμε εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

6. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

7. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Αν το κάνουμε θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

8. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Αν το κάνουμε θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση

9. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα

10. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά

11. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αληθεια ειναι οτι μεχρι τωρα κι εγω ημουν ενας απο τους ανιδεους σε οτι αφορα στην διασωση του πλανητη μας. Ωστοσο τον τελευταιο καιρο με ολα αυτα τα αρθρα που δημοσιευονται σχετικα με την υπερθερμανση του πλανητη και τις ριζικες κλιματικες αλλαγες που ηδη αρχισαν να γινονται εμφανεις κυριολεκτικα ταρακουνηθηκα! Δεν ξερω πως εγινε αυτο αλλα πλεον προσπαθω να ανακυκλωνω οσα περισσοτερα απο τα σκουπιδια μου μπορω και... χρησιμοποιω ΜΕΤΡΟ και τραμ αντι για το αυτοκινητο μου. Η αληθεια ειναι οτι πρεπει και οι αλλοι να ενημερωθουν και να ευαισθητοποιηθουν για ενα τοσο σοβαρο θεμα. Η δικη σας σελιδα νομιζω δινει σε ολους μας την ευκαιρια να βοηθησουμε στη διασωση του πλανητη με μερικες απλες αλλα αποτελεσματικες συμβουλες! Εξαιρετικη δουλεια κοριτσια!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας κοριτσια,

Αν και δεν συνηθιζω να γραφω τετοια σχολιαστικα μηνυματακια ειπα να κανω μια εξαιρεση....Λοιπον σας ευχομαι πρωτα απ'ολα να παει καλα το νεο σας blog, και προπαντων να συνεχισετε να γραφετε για τοσο επικαιρα αλλα και σημαντικα θεματα! Πιστευω πως ετσι θα συνδραμετε στο δυσκολο εργο της ευαισθητοποιησης του κοινου σε πολυ σοβαρα θεματα που ωστοσο πολλοι απο εμας αγνοουμε.

maryk-m5040047 είπε...

Η υπερθέρμανση κατα κυριο λογο θα προκαλεσει τεραστια προβληματα στο μελλον. Εχουμε ηδη αρχισει να παιρνουμε μια γευση. Τις οδηγιες που δωσατε τις βρισκω πολυ χρησιμες. Ειχαν μοιραστει αντιστοιχες οδηγιες πριν περιπου 2 μηνες εξω απο τους σταθμους του μετρο και του ηλεκτρικου σιδηροδρομου. Νομιζω οτι τετοιες πρωτοβουλιες συμβαλλον στην ενημερωση και στην ευαισθητοποιηση μας. Ας ελπισουμε οτι θα εχουμε κ αποτελεσμα.

elena_vatyliotou είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! Πραγματικά αυτές οι μικρές συνήθειες μπορούν να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές αν τις υιοθετήσουμε όλοι!
Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι μια χώρα με την ηλιοφάνεια της Ελλάδας θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται όλη αυτήν την ηλιακή ενέργεια! Τουλάχιστον στην Κύπρο(που διαθέτει παρόμοιο-αν όχι και πιο θερμό)κλίμα τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν ηλιακούς θερμοσίφωνες!Και αυτό το λιγότερο που μπορεί να αποκτήσει κάθε σπίτι! Ο πλανήτης μας δίνει τις εναλλακτικές λύσεις! Είναι στο χέρι μας να τις εκμεταλλευτούμε!

Remosaholic είπε...

Μπράβο κορίτσια για το δημοσίευμα αυτό!

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο πλάνητης κινδυνεύει. Το χειρότερο είναι ότι δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα οι περισσότεροι...

Λέτε να είμαστε κοντά στη συντέλεια του κόσμου;