Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Διακοπές στον…καναπέ!

Ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό στην παραλία χθες, ένα άρθρο μου τράβηξε την προσοχή. Αφορούσε ένα καινούριο είδος διακοπών που διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Και το όνομα αυτού…couch-surfing.

Το couch-surfing (ή σέρφινγκ του καναπέ, ελληνιστί) είναι μια φιλοσοφία. Άτομα από όλο τον κόσμο ανοίγουν το σπίτι τους σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν διακοπές στην χώρα τους. Οι ίδιοι οι couch-surfers περιγράφουν τη φιλοσοφία τους ως εξής: «Δεν είναι τόσο να βρει κανείς δωρεάν διαμονή ανά τον κόσμο. Βοηθάμε στο να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο με το να ανοίγουμε τα σπίτια μας, τις καρδιές μας, τις ζωές μας. Δημιουργούμε δεσμούς βαθείς, που διασχίζουν ωκεανούς, ηπείρους και κουλτούρες. Το couch-surfing αλλάζει όχι μόνο τον τρόπο που ταξιδεύουμε, αλλά το πώς σχετιζόμαστε με τον κόσμο.» Ο αριθμός των couch-surfers παγκοσμίως, ξεπερνά τις 240.000 μέλη, όπως φαίνεται στο επίσημο site τους
http://www.couchsurfing.com/.

Μιας και μιλάμε για διακοπές, λοιπόν, και ως συνέχεια του προηγούμενου post μας, σας προτείνουμε έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών, το couch-surfing. Δεν έχετε παρά να μπείτε στο
www.couchsurfing.com, να διαλέξετε προορισμό, να βρείτε ένα διαθέσιμο…καναπέ, και να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας! Καλό ταξίδι!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

poli endiaferon blog spot mpravo paidia!!

Ανώνυμος είπε...

Κορίτσια πολυ μου αρέσει το blog σας. Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Δεν ήξερα οτι έχετε τέτοιο συγγραφικό ταλέντο.

Για το couch surfing είχα ξανακούσει. Μια γνωστή μου είχε γίνει μέλος για να μπορέσει να επισκεφτεί την Γερμανία για λιγες μέρες. Επισης ήρθε σε επαφη με αλλό ενα μέλος που επισκέφθηκε την πόλη της, το οποίο αν και δεν χρειαζόταν ενα καναπέ για να κοιμήθει ήθελε να γνωρίσει κάποιους απο τους ντοπιούς.

Νομίζω οτι οταν βρίσκεσαι σε μια ξένη χωρα είναι πολύ δυσκολο να γνώρισεις κάποιους απο τους κατοίκους και το couch serfing θα βοηθάει πολυ.Θα είναι επισης αρκετά πιο φθηνό ;-)

Ανώνυμος είπε...

Eίναι η νέα μόδα που κάνει θραύση σε ολόκληρο τον κόσμο και ονομάζεται couch-surfing. Ή εάν προτιμάτε...καναπεδο-σερφάρισμα! Τι είναι όμως το couch-surfing;
Είναι η συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο να φιλοξενούνται σε οικογένειες του εξωτερικού, μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και πιο συγκεκριμένα στον...καναπέ οποιουδήποτε σπιτιού, όπου δε γνωρίζουν καν εκ των προτέρων την οικογένεια που διαμένει στο συγκεκριμένο σπίτι.

Με ειδική αίτηση που συμπληρώνεται στην αντίστοιχη σελίδα couchsurfing.com, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαμείνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εντελώς δωρεάν! Αρκεί να μην έχει πρόβλημα, να κοιμάται στον καναπέ του σπιτιού στο οποίο θα μείνει. Οι couch surfers, όταν είναι στο εξωτερικό, φιλοξενούνται σε άλλους καναπέδες, ενώ όταν είναι στη χώρα τους, φιλοξενούν στο δικό τους καναπέ! Με λίγα λόγια, είτε φιλοξενείτε κάποιον στην τύχη, είτε δέχεστε να φιλοξενηθείτε στο σπίτι κάποιων που απλά δεν γνωρίζετε!

Τι πρέπει να κάνετε εάν ενδιαφέρεστε για το συγκεκριμένο άθλημα;

Βήμα πρώτο λοιπόν, μπαίνετε στο couchsurfing.com. Μία σελίδα που δέχεται καταιγισμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση.

Βήμα δεύτερον: Πληκτρολογείτε την χώρα και την πόλη της επιλογής σας. Αμέσως, στη σελίδα σας θα εμφανιστεί μια λίστα με όλους τους ενδιαφερόμενους couch surfers που μπορούν να σας φιλοξενήσουν στον...καναπέ τους! Το chat, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας επακολουθήσει, θα σας λύσει κάθε απορία. Κάθε φιλοξενούμενος μάλιστα αφήνει στον επόμενο και τα σχόλιά του, έτσι ώστε εκείνος να ξέρει εάν ο οικοδεσπότης είναι καλός ή όχι. Σίγουρα πάντως θα είναι δοκιμασμένος.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη 238.214 διαδικασίες couchsurfing ή ανταλλαγής φιλοξενίας, όπως αποκαλείται διαφορετικά. Η συνήθεια υιοθετείται και στην Ελλάδα, όπου εκτός από χιλιάδες Έλληνες που ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν σε σπίτια αγνώστων κατά τα λοιπά οικογενειών του εξωτερικού, πολλές είναι και οι Ελληνικές οικογένειες στις οποίες φιλοξενούνται άτομα από το εξωτερικό. Ακόμη και από το Νέο Μεξικό έχουν έλθει couch surfers.

Γυρίστε τον κόσμο, λοιπόν, μένοντας σε...καναπέδες... Όσοι επιδίδονται στο σπορ πάντως, συνειδητοποιούν ότι κάνουν ό,τι ακριβώς και οι ντόπιοι. Αφού μένουν σε σπίτια ντόπιων και κάνουν ό,τι ακριβώς και οι ντόπιοι. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Καθόλου δεν πτοούνται από ανασφάλεια, τύψεις ή ενοχές. Όπως δηλώνουν, μετά το πρώτο ταξίδι, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν.

Είναι σίγουρα ένας πολύ διαφορετικός τρόπος, τόσο για να γνωρίσει κανείς τις ομορφιές μιας ξένης χώρας, όσο και για να αποκτήσει ενδιαφέρουσες φιλίες και να δει τις αντιδράσεις ενός ξένου στις συνήθειές του. Όσο για το γεγονός ότι δεν ξέρεις, τι είδους άνθρωπο θα αντιμετωπίσεις, αυτό είναι μάλλον και το ρίσκο της υπόθεσης...

maryk-m5040047 είπε...

Ναι. Με βλέπετε. Κρατιέμαι. Για να μην σχολιάσω. Τι είναι πάλι αυτό; Καναπεδοσερφάρισμα; Γιατί ρε εσείς απδιά; τι μου φταίει ο καναπές μου που τον εχω χρυσοπληρώσει; Με τ ξύλο του το λουστραρισμένο, το υφασματάκι του.
Όχι, όχι...μην επιμένετε...εγώ δεν κάνω το απλό σερφάρισμα, θα κάνω αυτό; Το πολύ πολύ να σερφάρω στο ίντερνετ. Αυτό μάλιστα.
Μόνο έχω μια απορία και πολύ θα χαρώ να μου τη λύσει κάποιος! Σε αυτό το καναπεδοσερφάρισμα, παίρνεις μαζί και τα μαξιλάρια και τα ριχτάρια του καναπέ; Πλακίτσα!
Πέρα από την πλακίτσα όμως, να πω ότι εγώ κάτι τέτοια τα φοβάμαι. Εντάξει, η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, οι νέες γνωριμίες και το ταξίδι είναι όλα μια εμπειρία, αλλά δεν ξερεις ποτε σε ποια οικογένεια θα πέσεις. Αν είναι αντιγραφο του μανιακου δολοφονου με το πριονι;; Τι κάνεις τότε ε;

carpe diem είπε...

m5030048

Νομίζω μας κέντρισε το ενδιαφέρον το ίδιο περιοδικό!
Σαν ιδέα είναι εκπληκτική και φυσικά πρωτοποριακή, αλλά ειλικρινά πόσοι από εμας πιστεύετε θα το τολμούσαν έχοντας την ελληνική κουλτούρα και τρόπο ζωής?
Εγώ αν και με κερδίζει μάλλον δεν θα το έκανα, εσείς?

Remosaholic είπε...

Εγώ πάντως πρώτη φορά ακούω αυτό καναπεδοκάτι!
Και τι θα πάω να μείνω σε αγνώστους; Η΄θα έρθουν άγνωστοι σπίτι μου;
ΑΠΑΠΑ

Και καλά στον παππού μου τι να πω;;
Παππού πάω για λίγες μέρες στην άλλη άκρη του κόσμου σε κάτι άγνωστους...
Ε, θα με πιάσει από το μαλλί και θα έχει και δίκιο...